sedum dak

Gemiddelde kosten sedumdak

Er is tegenwoordig veel te doen over sedum daken. Deze groene daken zijn mooi, zorgen dat de opwarming in bebouwde gebieden verminderd wordt en helpt de insectenstand te verbeteren. Naast deze voordelen zijn er nog veel meer, zoals de heerlijke bloemengeur en natuurlijk het prachtige uiterlijk. Maar hoe zit het met de gemiddelde kosten sedumdak aanleggen en aanschaf?

De opbouw: laagdiktes

De verschillende beschermingslagen van de sedum cassettes zijn natuurlijk het belangrijkste in de kosten. Daarom bepalen deze voor het grootste gedeelte de sedumdak kosten. Een sedumdak heeft vijf verschillende lagen: een wortelwerende beschermlaag, een drainagelaag, een filterlaag, een substraatlaag en een vegetatielaag met sedumplantjes. Vroeger werden de sedumplantjes soms direct in de drainagelaag geplaatst om kosten te besparen, maar hierdoor loopt het risico op een te droog of te nat dak enorm op. Tevens gaat dit ten koste van je sedum én je dakbedekking.

Gemiddelde kosten sedumdak aanschaf

Gemiddeld zijn de kosten van een sedumdak (extensief) ongeveer 40 tot 100 euro per vierkante meter. Het verschil zit hem in cassettes of matten gebruiken, in het type vegetatie, de oppervlakte en of je zelf het sedumdak aanlegt of dit laat doen. De kosten sedumdak kopen en plaatsen verschilt per bedrijf. Check altijd of de BTW en montagekosten bij de sedumdak prijs zijn inbegrepen. Een goede offerte voor een groen dak omvat de sedum cassettes of vegetatiematten, het opbouwsysteem en de BTW. De montagekosten zitten hier meestal niet bij in, vraag of dit uitgesplitst in de offerte vermeld kan worden. Zo is de prijs laag voor de klussers die het zelf willen monteren en kan iemand met twee linkerhanden dit veilig laten doen. Naast extensieve sedumdaken (met alleen sedum en lage planten) kun je ook intensieve sedumdaken kopen. De kosten van een sedumdak intensief zijn een stuk hoger dan een normaal sedumdak. Dit komt doordat er ook grotere struiken of zelfs bomen op het dak kunnen staan. Deze kosten liggen op gemiddeld 100 tot 200 euro per vierkante meter. Een offerte op maat is altijd nodig hiervoor. Er dient altijd een constructieberekening gemaakt te worden, aangezien een groen dak aardig wat kan wegen.

Intensief of extensief groen dak

Als je een exentsief groen dak (sedumdak) kosten tegenover een intensieve daktuin afweegt, zijn de kosten van een groen dak met sedum lager. Ook is een sedum dak geschikt voor veel meer daken doordat het lichter is en is het aanleggen en onderhouden voordelig.

Schuin dak sedum

Een plat dak is de populairste plek voor sedum. Dit heeft ook de laagste sedumdak kosten. Als je een schuin dak hebt met een hellingsgraad, zal de installatie moeilijker worden. Ten eerste is het lastiger om de vegetatiematten uit te rollen en de opbouw te plaatsen. Daarnaast is het een stuk gevaarlijker, omdat je minder makkelijk op het dak kunt staan. Daardoor worden de montage kosten hoger.

Subsidies

Veel gemeentes geven groen dak subsidies. Overleg dit bij jouw gemeente. Dit kan je in sommige gevallen tot de helft in een sedumdak kopen besparen. Ook kun je groepskorting bij aanbieders krijgen. Verzamel mensen in jouw buurt voor een sedumdak met korting. Samen kun je jouw buurt groen, duurzaam en prettig maken.