Hotel Boschhuis

Hotel Boschhuis weer open

Hotel Boschhuis in Ter Apel is weer open! In mei van dit jaar werd het karakteristieke familiehotel voor een deel verwoest door een uitslaande brand. De keuken, het woonhuis en de helft van de hotelkamers brandden af, de rest van het pand liep grote rook- en waterschade op, maar kon worden gespaard. Maanden kostte het om het hotel weer op te bouwen. Sinds begin december is het hotel weer open voor haar gasten.

We zijn een familiehotel met ook een echte familiare sfeer onder het personeel

Maandenlang werd er met man en macht gewerkt om het hotel weer te herstellen en opnieuw op te bouwen. Hoewel een deel van het hotel echt helemaal verwoest werd door de brand en volledig opnieuw gebouwd moest worden, werd het volledige complex getroffen door flink wat rook- en waterschade. “Niet alleen door het bluswater van de brandweer, maar ook door de regen van een toch natte zomer”, aldus eigenaar Marcel Porrenga. “Overal was roet. Overal was water. Overal lagen brokstukken en de schimmel kwam door de vloer omhoog.” Dat het een “raar gevoel” was om door het hotel in die toestand te lopen is een understatement. “Natuurlijk ben je geschokt over wat er gebeurd is, maar ik ben het type niet om te blijven treuren. Het belangrijkste vind ik nog steeds dat er geen slachtoffers zijn gevallen en dat mijn kindjes niet thuis waren op het moment dat de brand uitbrak. De eerste paar weken ben je volledig van slag, maar we hebben al snel de draad opgepakt. We zijn plannen gaan maken over de opbouw en over de herinrichting en na drie maanden hebben we het personeel weer opgetrommeld om samen aan de slag te gaan.” Terwijl bouwbedrijven volop bezig waren met het opbouwen van de vernietigde vertrekken, ging het personeel aan de slag in de ruimtes die nog in tact waren. Daar werd opgeruimd, schoongemaakt, geschilderd en opnieuw ingericht. Het personeel werd ook betrokken bij de plannen voor de herinrichting van het hotel. “We zijn een familiehotel waar ook een echte familiare sfeer onder het personeel heerst. We realiseren ons allemaal dat we het samen doen. En dus is het ook goed om samen plannen te maken.” De keuken moest bijvoorbeeld volledig herbouwd worden en dus had het keukenpersoneel medezeggenschap over de keukeninrichting, -indeling en -apparatuur.

Perzisch tapijt

“Hoewel de karakteristieke sfeer van het hotel zeker in tact is gebleven – want een goed concept pas je immers niet aan – zullen de vaste gasten het voor een deel toch ook niet meer terugkennen”, zegt Porrenga. Hotel Boschhuis is altijd een hotel geweest met een authentieke en karakteristieke sfeer welke bijvoorbeeld gekenmerkt wordt door de Perzische tapijtjes op de tafels in het bargedeelte. “Die Perzische tapijtjes komen weer terug, maar verder heeft het hotel een complete facelift ondergaan: nieuwe kamers, nieuw meubilair, nieuwe kleuren, nieuw servies, noem maar op. Het ziet er echt heel gelikt en modern uit.” De lange hal op de begane grond in het hotel is een mooi voorbeeld van die vernieuwing. “Dat had altijd een ietwat oubollige uitstraling met haar groengetinte kleuren, maar heeft nu een strakke, moderne uitstraling door de zwart-witte kasteelvloer die er ligt, de rode vloerbedekking op de trap, de lichte kleuren op de muren en de vele grote kristallen kroonluchters aan het plafond.”

Moed

Hotel Boschhuis werd 25 jaar geleden opgezet door de familie Porrenga. Zij kochten het pand met achterstallig onderhoud van Staatsbosbeheer en startten een hotel. Tien jaar geleden nam Marcel Porrenga het hotel samen met zijn vrouw over van zijn ouders, die overigens nog steeds actief in het hotel zijn. In al die 25 jaar heeft het hotel diverse verbouwingen en aanpassingen ondergaan. Waren er heel vroeger 15 hotelkamers en gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op de gang; momenteel bestaat het hotel uit 8 moderne hotelkamers met uiteraard hun eigen sanitaire voorzieningen, flatscreens en elk een eigen kleurthema. Daarnaast heeft Hotel Boschhuis een groot café, een ruim opgezet restaurant voor 60 couverts, een feestzaal met een podium van 150 vierkante meter en vier vergaderruimtes met diverse afmetingen. “Voor elk wat wils.” Het 25-jarig jubileum van het hotel ging in rook op, maar met ontzettend veel enthousiasme en gedrevenheid pakt het personeel de draad weer op in het vernieuwde hotel Boschhuis. “De steunbetuigingen die we hebben gekregen van onze (vaste) gasten en mensen uit de buurt heeft ons erg geholpen de afgelopen periode. We kregen berichten vanuit de hele wereld en die warme reacties geven ons moed om door te gaan met ons vernieuwde hotel!”