Amicitia Hotel

Amicitia Hotel; uniek restaurantconcept

Per 1 november hebben Dick en Cecilia Klemkerk het failliete viersterren hotel Frina Pallas in Sneek overgenomen en omgedoopt tot het Amicitia Hotel, wat vriendschap betekent. Het echtpaar is ook de eigenaar van het prestigieuze viersterren hotel Het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden. Met het viersterren concept van Amicitia willen ze een “gat in de markt van Sneek opvullen”.

Toen ze afgelopen mei tijdens de opening door het Frina Pallas Hotel liepen waren Dick en Cecilia Klemkerk onder de indruk van het grootschalige en luxueuze karakter van het viersterren hotel. “Het had – en heeft nog steeds – allure.” De toenmalige eigenaren hadden het gebouw dat al geruime tijd leeg stond en voorheen een schoolfunctie had, volledig verbouwd tot een hotel met alles er op en er aan; 25 kamers met alle luxe die je in een hotelkamer verwacht, 4 bruidssuites en 6 themakamers (Kasteelkamer, Aziatische kamer, 60-er jaren kamer, Hindelooper kamer, 1001-nacht kamer en een Romantische Kamer), een kapsalon, een beauty care inclusief sauna’s, vier vergaderzalen en drie aparte ruime zalen met een horeca doel, waaronder een grand café en een feestzaal. “Alles was tot in de puntjes verzorgd en had een hele fijne uitstraling. We waren onder de indruk van het resultaat”, aldus Cecilia Klemkerk. “Toen later bleek dat de toenmalige eigenaren het financieel niet konden bolwerken en eind september een faillissement werd aangevraagd waren we er snel bij. Het is natuurlijk een buitenkansje om een net nieuw hotel wat bij je smaak en ervaring aansluit te kunnen kopen.” Per 1 november nam het echtpaar Klemkerk het Frina Pallas Hotel over en veranderde de naam in Amicitia Hotel. “Een naam die een chique uitstraling heeft en vriendschap betekent. Bovendien is het ook een oud-Snekernaam.”

Aparte restaurants

De naam is niet het enige dat zal veranderen aan het hotel sinds de overname, hoewel er toch veel hetzelfde blijft “omdat het gewoon een nieuw en klaar hotel is”, aldus Cecilia Klemkerk. Wat nog meer gaat veranderen is de restaurantfunctie van het hotel. De drie grote zalen van elk plusminus 350 vierkante meter, met ieder een eigen ingang, een eigen bar, een eigen keuken (en anders de mogelijkheid daartoe), eigen parkeerterreinen en eigen terrasmogelijkheid zullen permanent verhuurd worden aan drie restaurants. “Gezien de hoeveelheid werk die dat met zich meebrengt zien we het zelf niet zitten om de exploitatie te doen, ook omdat we nog het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden hebben. Bovendien is het voor de hotelgasten en extra service als ze straks voor hun diner uit drie verschillende restaurants kunnen kiezen”, vertelt de eigenaresse. Met dit concept krijgt het Amicitia Hotel een bijzondere en voor Sneek unieke faciliteit. Aan welke drie restaurants de zalen verhuurd gaan worden is nog niet bekend, “maar je zou kunnen denken aan bijvoorbeeld een tapasrestaurant of een Franchise formule restaurant”, voegt Cecilia Klemkerk daaraan toe. “De eisen die we aan potentiële kandidaten stellen is met name dat hun concept aansluit op het publiek waar we ons met het viersterren hotel op richten, dat het solide bedrijven zijn die hun sporen hebben verdiend en dat ze hun eigen exploitatie regelen.” Ook voor deze zalen geldt dat alles al klaar is. Het zijn compleet ingerichte zalen tot het bestek toe, “als je zou willen zou je morgen al kunnen beginnen”. Het streven is om de zalen, oftewel restaurants, voor 1 maart 2006 verhuurd te hebben.

Dienstverlenend

Het doel dat Dick en Cecilia Klemkerk voor ogen hebben met het Amicitia Hotel is om vooral dienstverlenend te zijn richting de bedrijven en de inwoners van Sneek en omgeving als het gaat om overnachtingsmogelijkheden en het bieden van vergaderruimte, en dat uitgebreid met beautyarrangementen. In het pand is een kapsalon, een beauty en nailcare studio en een ruimte met sauna’s en een snelbruiner aanwezig. “Zo kunnen we complete beautyarrangementen aanbieden”, aldus Cecilia Klemkerk. “Met het viersterren concept willen we een aanvulling zijn op het bestaande aanbod in Sneek dat alleen uit hotels bestaat met drie sterren.” Maar voorlopig is de aanpak en de bezettingsambitie voorzichtig, mede vanwege de emotie die het failliet gaan van het Frina Pallas Hotel teweegbracht. Van de 42 voormalige medewerkers hebben de nieuwe eigenaren tot nu toe vijf mensen (een nachtportier, twee receptionisten en twee mensen uit de huishouding) kunnen overnemen, want juist omdat de drie grote zalen verhuurd worden aan andere bedrijven konden ze een groot deel van het personeel van Frina Pallas niet meenemen. “Wel zullen we de overige mensen aanbevelen aan de restaurants die de zalen zullen gaan exploiteren.” Cecilia Klemkerk benadrukt dat een nieuwe start mooi is, maar dat de mensen in de omgeving eerst weer vertrouwen moeten krijgen “in het nieuwe hotel én in ons”. Bovendien is het een nieuw hotel dat in de bestaande adressenlijsten en –bestanden niet voor komt. “Al met al zetten we daarom in op een hotelbezetting van 50 procent in 2006 en 60 procent in 2007. Dat is aan de voorzichtige kant, want 60 procent in 2006 zou marktconform zijn. We moeten eerst maar eens naamsbekendheid creëren.” Voorlopig is het vooral ook een kwestie van wennen. “Wennen in een nieuw pand. We moeten het bedrijf eerst maar eens technisch onder de knie krijgen voor we echt aan de slag kunnen.”

Ervaring

Dick en Cecilia Klemkerk werken allebei al lang in de horeca. Eerder waren zij de eigenaren van het Land en Zeezicht in Holwerd en tot 2004 ook van Hotel E10 in Rijperkerk. Sinds 2004 zijn zij de eigenaren van het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden en nu ook van het Amicitia Hotel in Sneek.