Restaurant Naturel

Naturel; “Gezellig en huiselijk met (h)eerlijke, verse gerechten”

Sinds 15 maart is Franeker een à la carte restaurant rijker, en sindsdien roepen de culinaire liefhebbers van Franeker en omstreken dat Naturel met haar gezellige, huiselijke uitstraling en eerlijke en verse producten een echte aanwinst voor de stad is. Dat compliment steekt eigenaresse Inge van den Berg graag in haar zak. “Tevreden gasten, daar doe je het voor.”

Zelf omschrijft chef-kok en eigenaar Inge van den Berg (34) het spiksplinternieuwe restaurant Naturel vooral als “het gezelligste restaurant van Franeker”. Want het restaurant heeft een moderne en lichte uitstraling met een ontspannen sfeer en oogt met de lekkere stoelen, de lange banken en de lampen met lampenkappen als één grote gezellige huiskamer, aldus Van den Berg. Sinds 15 maart is Naturel in Franeker open voor het publiek en sindsdien roepen de gasten dat Naturel een “aanwinst voor Franeker is”. “In deze stad is er geen ander restaurant in deze prijsklasse en met deze uitstraling. Het is of duurder of goedkoper, en dus hebben de gasten nu net iets meer keuze.” Het restaurant heeft 44 zitplaatsen en dat zal ook niet groter worden; “We betrekken een klein pand, hebben een kleine keuken en dus niet veel opslagruimte. Daar moet je met je aantallen gasten rekening mee houden. De indeling van de zaak is nu optimaal, er zouden meer tafels bij kunnen, maar dan wordt het te propperig en dat komt de huiselijke en gezellige sfeer niet ten goede.”

Eigenaar

Had je een aantal jaren geleden voorspeld dat Van den Berg op 15 maart 2007 haar eigen restaurant zou openen, dan had ze je waarschijnlijk uitgelachen. “Een eigen zaak wilde ik nooit, dat durfde ik niet. Ik vond een eigen restaurant een veel te grote investering.” Ze werkte als kok in restaurant Op Hatsum in Dronrijp en in De Grillerije in Franeker, maar toen het ene restaurant overgenomen werd en de nieuwe eigenaar zelf ging koken waardoor haar contract niet verlengd werd, en ze bij het andere restaurant eigenlijk wel uitgekeken was, en er ook nog eens een mooi horecapand in Franeker te koop stond, kwam van het een het ander. En na een verbouwing van negen slopende weken was een eigen zaak dan toch echt de werkelijkheid. “De verbouwing was tijdrovend en een behoorlijke stressperiode, maar nu we eenmaal open zijn vind ik het alleen maar leuk en valt het hebben van een eigen zaak me honderd procent mee.”

Bediening

Van de vijf avonden in de week dat Naturel open is, staat Van den Berg drie avonden in de keuken (vrijdag, zaterdag en zondag) en twee avonden in de bediening (woensdag en donderdag). “Het koken is mijn vak en daar ligt mijn passie, maar ik vind het erg belangrijk om ook in contact met de gasten te zijn. Helemaal als eigenaar zijnde en vandaar de combinatie. Als ik ’s avonds kook loop ik weliswaar altijd een rondje door de zaak om mensen te vragen naar hun mening over de gerechten die ze hebben gehad, maar het bedienen en de gastvrouw zijn heeft extra voordelen voor mij als eigenaar. Dan is het contact en de binding met de klanten nog sterker. Bovendien kan ik het reilen en zeilen van het hele restaurant zo goed in de gaten houden en kan ik ervaringen delen met de andere medewerkers die bedienen. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het bedienen gewoon ook heel erg leuk vind.”

Eerlijke gerechten

Zoals de naam Naturel al doet vermoeden wordt in de keuken gewerkt met eerlijke en verse producten. “De gerechten zijn duidelijk en herkenbaar. Geen frutsels en tierelantijntjes op je bord, maar grote stukken vlees of vis met een groente- en aardappelgarnituur”, zegt Van den Berg. “De gasten die bij mij komen eten mogen bepaalde culinaire verwachtingen hebben, en dat bied ik hen ook, maar ik hou niet zo van culinaire uitspattingen waarbij de menukaart ontzettend veel belooft en je daar nauwelijks iets van terugvindt op je bord. Het gerecht is het belangrijkste, niet de frutsels erom heen. Wat ik serveer is gewoon lekker. Geen moeilijke toestanden. Hier in Franeker zitten ze niet te wachten op rare creaties.” En dus staan op de kaart herkenbare, maar toch creatieve culinaire gerechten zoals zalm carpaccio met groene kruiden en kappertjes, rouleaux van serranoham met kruidenmascarpone op rucola, gepocheerde rode mulfilets met saffraanjus, en gevulde flensjes met spinazie en ricotta met paprikasaus. “De menukaart wil ik om de twee maanden aanpassen. Gerechten die goed lopen blijven staan, gerechten die minder lopen haal ik er af. Nu staat op de kaart bijvoorbeeld ook filet mignon met madeirasaus, maar aangezien het merendeel van de gasten niet weet dat filet mignon biefstuk van de haas is en het gerecht dus niet bestelt, gaat dit gerecht er af.”

Duidelijke prijzen

De prijzen van de gerechten op de menukaart van Naturel zijn allemaal hetzelfde; alle voorgerechten kosten 8 euro, de soepen 5,50 euro, de hoofdgerechten 18,50 euro en de nagerechten zijn 7 euro. “Vaste prijzen geven duidelijkheid. Als je op uitnodiging van iemand uiteten gaat voelen veel mensen zich bezwaard om het duurste gerecht te nemen, ook als ze dit wel het lekkerste van de kaart vinden. Gasten letten altijd op de prijs en ze willen hun gastheer/vrouw niet op kosten jagen, dus zullen ze negen van de tien keer voor een goedkopere tweede keus gaan. Bij ons restaurant heb je dat probleem dus niet. Vaste prijzen voor een 3- of 4-gangen menu zag ik ook niet zitten omdat je daarmee gasten verplicht meerdere gerechten te nemen, en als ze geen zin meer hebben in een nagerecht en alleen een kop koffie bestellen, betalen ze daar dus in verhouding fors voor. Dat wilde ik niet. Vandaar de vaste prijzen per gerecht. Zo kom je bij ons nooit voor financiële verrassingen te staan.”

Restaurant Naturel, Zilverstraat 41, Franeker
Vanaf woensdag elke avond geopend vanaf 17.00 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

Tekst: Ronella Bleijenburg