Starplay

Starplay, exploitant en leverancier van amusementsautomaten in Noord-Nederland, is al sinds 2004 de enige importeur van het Braziliaanse merk Imply in Nederland. Imply kenmerkt zich door haar onderscheidende amusementsspelen en bowlingbanen. Afgelopen zomer werd de eerste Imply bowlingbaan in Nederland gecreëerd door Starplay bij Bowling-en Partycentrum De Dikke Draai in Surhuisterveen.

Starplay realiseert eerste Imply-bowlingbaan in Nederland

Sinds 1990 is Starplay uit Tynaalo exploitant en leverancier van speelautomaten in Noord-Nederland. Daar waar de corebusiness in het begin bij de kansspelen voor met name de horeca lag, werd die focus al snel verlegd naar behendigheidsautomaten. Vanaf 2005 werd ook de recreatiesector een vaste klant van Starplay. Inmiddels hebben vele bezoekers van bijvoorbeeld Landal vakantieparken veel vermaak met de amusementspelen van Starplay. In deze markt heeft het bedrijf zich – naast de gebruikelijke voetbal- en airhockeytafels, poolbiljarts en racegames – gespecialiseerd in onderscheidende amusementsspelen van de Braziliaanse fabrikant Imply, aldus Wim Doorten van Starplay. Met spelen als i-Flip, i-Target, i-Hockey en i-Fight biedt Starplay haar klanten een uitgebreid en uniek assortiment aan spelen. “De wereld van de amusementsspelen staat niet bekend als erg vooruitstrevend in het ontwikkelen van nieuwe spelen. Er is gewoon weinig aanbod en men trekt nauwelijks geld uit voor nieuwe investeringen gezien de economische omstandigheden. Wij doen dat dus wel. Starplay wil een verfrissend aanbod van spelen in de markt zetten.” In samenwerking ontwikkelden Starplay en het Braziliaanse Imply dan ook het amusementsspel i-Attack, geïnspireerd op het oer-Hollandse spel trekbal.

Starplay wil een verfrissend aanbod van spelen in de markt zetten

Bowling

Anderhalf jaar geleden besloot Doorten zich ook te richten op de verkoop van bowlingbanen. “Door de bezoeken aan Imply in Brazilië werd ik enthousiast over de bowlingbanen. Bowling is een geliefd spel bij alle leeftijdsgroepen en een spel dat prima in ons onderscheidende assortiment past. En dan met name deze bowlingbanen van Imply, want die zijn echt bijzonder”, aldus Doorten. Hij doelt daarmee op de afwijkende technologie en vormgeving die de banen van Imply kenmerken. De banen staan bekend om het praktische aspect, zowel voor de gebruiker als de eigenaar. Bijvoorbeeld als het gaat om de afmetingen. Voor een ‘normale’ bowlingbaan is een afmeting van 29,50 meter nodig, maar daar heeft niet elk etablissement de ruimte voor. Daarom biedt Starplay meerdere modellen Imply-bowlingbanen aan naast de bowlingbaan met de volwaardige baanafmeting: i-Bowl (voor de kids) met een baanafmeting van 6,60 meter; Mini Bowling met een baanafmeting vanaf 11 meter; en Bowling Café met een baanafmeting vanaf 17 meter. “Bowling Café is ondanks zijn afwijkende afmeting een complete bowlingbaan en dus uitermate geschikt voor etablissementen die een beperkt deel van hun ruimte willen inrichten als bowlingbaan.”

Zelfbediening

Andere praktische elementen van de Bowling Café bowlingbanen zijn bijvoorbeeld de zelfbediening. De banen kunnen worden geactiveerd door middel van muntinworp, waardoor extra personeel niet nodig is. Ook hoeven klanten niet meer vooraf te reserveren, maar kunnen impulsief besluiten te gaan bowlen op het moment dat een baan vrij is. Dat wordt nog eens vergemakkelijkt door het gegeven dat klanten op hun eigen schoenen mogen bowlen. “De vloer van de banen is van die kwaliteit dat dit geen problemen oplevert, maar uiteraard is er een aantal paar schoenen beschikbaar voor de dames die niet op hun hakken willen gaan bowlen. Heel praktisch is dat de puntentelling ook boven de pins wordt aangegeven, je ziet direct welke pins je hebt omgegooid en hoeveel punten je dat oplevert.” Verder kenmerken de bowlingbanen van Imply zich door weinig onderhoud. De pins worden op hun plaatsgezet middels een stringpinsetter welke werkt met touwen en niet via ingewikkelde pinsetters welke veel onderhoud vragen. “Mocht er wel een storing optreden, dan kan deze normaal gesproken simpel worden verholpen.”

Vormgeving

Ook qua vormgeving zijn de bowlingbanen van Imply onderscheidend. Alle banen en onderdelen zijn geschikt voor het gebruik van blacklight, dat zorgt voor een bijzondere sfeer. Voor het meubilair heeft Imply diverse modellen, van de standaard stoelen tot aan lounge sofa’s. Ook zijn er diverse kleurthema’s, eventueel voorzien van muurprinten zodat het geheel mooi op elkaar afgestemd is. De vormgeving van de ball-return kenmerkt zich door een Formule 1-achtige uitstraling. Daarnaast bieden de banen nog iets extra’s. Kinderen kunnen bijvoorbeeld aangeven of ze gebruik willen maken van een bumpersysteem, dat er voor zorgt dat de bal nooit in de goot terecht kan komen omdat er een opstaande rand, van ongeveer 3 cm, omhoog komt als degene die aan de beurt is die hier gebruik van wil maken. Een extra competitie-element is dat je kan aangeven of je gebruik wilt maken van de foutlijn, dat aangeeft als er een voetfout gemaakt wordt. De behaalde punten worden dan niet toegekend. Daarnaast is er een sms mogelijkheid ingebouwd tussen de banen onderling.

De Dikke Draai

“Al met al bijzondere bowlingbanen die het spelelement verhogen door het praktische gebruik, mooie vormgeving en bijzondere extra’s”, aldus Doorten. “Voor de horecaondernemer is het interessant omdat het nauwelijks extra werk vraagt van het personeel en dus geen extra personeelskosten betekent. Bezoekers blijven langer, zijn actiever, en zijn eerder geneigd meer te consumeren, dus is het ook nog eens omzetverhogend.” Dat is Henk-Jelle Postma van Bowling- en Partycentrum De Dikke Draai in Surhuisterveen met Doorten eens. Afgelopen augustus leverde Starplay vijf Imply bowlingbanen in De Dikke Draai op. “Super scorend”, aldus Postma. “Een nieuwe jongere doelgroep die ons weet te vinden, meer klandizie en dus absoluut omzetverhogend.” In De Dikke Draai lagen vier kegelbanen, maar het geheel was flink verouderd. In de plaats daarvan kwamen er vijf bowlingbanen van Imply en het geheel ziet er super uit, aldus Postma. Drie maanden duurde de verbouwing waarbij in de laatste twee weken de vijf bowlingbanen compleet werden geïnstalleerd door drie Braziliaanse monteurs van Imply. Het leidde tot een hypermodern bowlingcenter waarbij kosten nog moeite werden gespaard. “Ook op het gebied van licht, beeld en geluid, want we hebben regelmatig disco-bowling voor de jeugd. Hier komen zo’n 70 tot 100 kinderen op af, verdeeld over verschillende dagen in de week. “Al met al dus bovenverwachting”, aldus een tevreden Postma.