Restaurant De Herberg

De Herberg in Fluitenberg: “Eigentijds, huiselijk en warm”

Hij een echte Zeeuw. Zij een echte Drent. Eerder werkten ze samen in Kaatje bij de Sluis en sinds 4,5 jaar hebben gastvrouw Cynthia Busscher en kok en partner Herco van Arragon samen hun eigen restaurant: De Herberg in het Drentse Fluitenberg.

“Het gaat om de beleving van een avond uit in zijn totaliteit”

De Herberg is een restaurant met geheel eigen uitstraling en een geheel eigen manier van aanpak. Uitgaan van je eigen kracht en je werk met plezier en een lach op je gezicht doen, is voor het eigenaarsduo een must. Hij realiseert dat in de keuken. Zij in het restaurant. Samen zien ze het als hun taak en verantwoordelijkheid om de gast een leuke en gezellige avond te bezorgen, sterker nog: de verwachtingen van de gast te overtreffen! En dat bestaat niet alleen maar uit heerlijk eten te serveren. “Het gaat om de beleving van een avond uit in zijn totaliteit.”

Uitstraling

Lang, lang geleden was De Herberg in Fluitenberg (het pand stamt uit 1928) een ruige kroeg waar stropers kwamen. In de jaren daarna deed het wisselend dienst als kroeg en restaurant. Toen Cynthia en Herco het pand zo’n vijf jaar geleden voor het eerst zagen, vielen ze direct voor de warme uitstraling en de sfeer. Van het een kwam het ander en in maart 2007 openden zij de deuren van hun restaurant De Herberg. “Het hebben van een eigen zaak was niet iets waar we op dat moment mee bezig waren, maar we kregen enkele aanbiedingen en vanaf dat moment zijn we daar serieus over gaan nadenken. We wilden wel, maar hadden drie strikte voorwaarden: het mocht niet te groot zijn, het moest in Drenthe zijn en we wilden bij de zaak wonen in verband met onze zoon. De Herberg voldeed aan al deze wensen.”

Eigen kracht

Uiteraard werd het restaurant naar eigen smaak ingericht (huiselijk, rustig en met veel kunst aan de muren en op tafel) en werd de culinaire lat een paar treetjes hoger gelegd. Het was een juiste keus: in de meeste toonaangevende gidsen wordt De Herberg in Fluitenberg inmiddels genoemd, het is het enige Relais Restaurant in Drenthe, de GaultMillau waardeert het restaurant met 13 punten en een smiley en vandaag de dag staan ze op de drempel van de Lekker Top-100. “Onze ambitie is een mooi restaurant neerzetten waar gasten geen drempelvrees hoeven te hebben, waar iedereen welkom is en waar je heerlijk kan eten op goed niveau”, zegt Herco. Cynthia voegt daar direct aan toe: “En daar ook waardering voor krijgen. Dat vind ik erg belangrijk. Ik word blij van tevreden gasten die genieten. Wij geven de volle 100 procent aan onze gasten en willen blijven wie we zijn. Sommige restaurants zetten een wijn op de kaart omdat een ander toprestaurant die wijn ook serveert. Of ze serveren heel veel poespas omdat een ander dat ook doet. Wij dus niet. Geen poespas om de poespas, maar alleen als dat ook echt een toegevoegde smaaksensatie betekent. Wij volgen niemand en gaan uit van onze eigen kracht en eigen smaakcombinaties. Bij oester- en haringgerechten serveren wij bijvoorbeeld een zeeuwier jenever. Als het ‘grapje’ eraf is, zoek ik weer wat nieuws, illustreert Cynthia.

Geen pakjes en poeders

De keuken van De Herberg kenmerkt zich door pure en naturelle smaken. “Niet naturel in de zin van naturel chips, maar naturel in de zin van ingrediënten laten smaken zoals ze horen te smaken. Een gelei van rode kool is een gelei van rode kool en een pompoensoep is een soep van pompoen. Daar komen geen pakjes en poeders aan te pas”, vertelt Herco. Een van de zaken waar De Herberg om geroemd wordt is de saus. “We krijgen erg veel complimenten over de mooie en uitgebalanceerde sauzen van Herco”, aldus Cynthia. “Ik heb dan ook een goed voorbeeld gehad”, voegt hij daaraan toe. “Zes jaar werkte ik in Herberg Onder de Linden van Geerhard Slenema, die genoemd wordt als dé sausier van Nederland.” Een ander gerecht waar de kok louter complimenten over kreeg is er een met haring (op verschillende manieren geserveerd) met kruim van roggebrood, sorbetijs van augurk, rode biet en fijngesneden appeltjes. “Ik mag graag bestaande, klassieke gerechten aanpassen, verbouwen en op een eigentijdse manier serveren. Op die manier probeer je altijd creatief en onderscheidend te zijn. De wisselwerking met enthousiaste, professionele bediening in een huiselijke omgeving maakt het plaatje compleet.”