LenS accountants

LenS accountants: “Alles is gestoeld op vertrouwen”

LenS accountants uit Raalte en Hattem wil zich als financieel manager van het MKB opstellen. Vertrouwen, betrokkenheid en duurzaamheid kenmerken het kantoor. “Onze meerwaarde is dat we continu gericht zijn op de toekomst van de ondernemer en zijn onderneming. Op basis van actuele cijfers, adviseren we over de toekomst.”

Door een lens zie je de dingen anders, scherper. Het is dan ook niet voor niks dat het accountantskantoor van Wim Logtenberg en Gé Satink de naam LenS, oftewel lens kreeg. Met een scherpe blik kijken de accountants van LenS naar de ondernemingen van haar klanten. Ze stellen zich op als financieel manager van het MKB. “De term bedrijfsarts past goed bij ons. Voor een deel kunnen we de financiële en fiscale vraagstukken van een bedrijf zelf oplossen, net als een arts veel dingen zelf kan oplossen. Maar voor bepaalde vraagstukken schakelen we, ook weer net als de arts, een extern specialist in”, vertelt Logtenberg. “Accountancy en fiscale zaken zijn onze core-business. Daar zijn we goed in. Voor vraagstukken over andere onderwerpen zoals vennootschapscontracten of pensioen schakelen we een specialist uit ons netwerk in, soms om het uit te werken en soms voor second opinion. Door verregaande specialisaties in accountancyland is het simpelweg niet meer mogelijk om alle diensten in huis te hebben. Wij richten ons op een specifiek deel en daar zijn we goed in. Dat is ons beleid en dat is een bewuste keuze.”

Transparant

Vanuit Raalte en Hattem beweegt LenS zich over de MKB-markt. Tot vorig jaar had LenS één vestiging en die was sinds 1984 gesitueerd in Raalte. In 2007 werd accountantskantoor Van ’t Holt Associates in Hattem overgenomen. Bertus van ’t Holt: “In 1995 heb ik mij zelfstandig gevestigd. Sindsdien kende mijn bedrijf een groei van ongeveer een medewerker per jaar. Wij waren vooral gericht op fiscale zaken. Om onze klanten en het personeel continuïteit te bieden zijn we samengegaan met LenS. Daardoor kregen wij eigenlijk een ‘accountsjus’ over ons kantoor heen”. Aan de andere kant was LenS juist op zoek naar een over te nemen kantoor vanwege de hoeveelheid “aanstormend talent” binnen het kantoor, zegt Logtenberg. Zowel in Raalte (Sallendse Poort) als in Hattem straalt het pand van LenS transparantie, warmte en betrokkenheid uit. In het modern vormgegeven pand in Raalte zijn geen drempels te bekennen en een open sfeer wordt gecreëerd door veel raampartijen. “Bewust”, zegt Logtenberg. “Ons kantoor is zoals LenS voor haar klanten wil zijn: toegankelijk, open en overzichtelijk.”

Praten

Het maken van jaarrekeningen en het doen van belastingaangiftes, is de hoofdmoot van de werkzaamheden van LenS. Maar daarbij hechten zij veel waarde aan de toekomst van de onderneming van hun klanten. “We willen tenminste gelijk oplopen met de ondernemer, zodat we goed advies kunnen geven over de toekomst op basis van het verleden”, zegt Van ’t Holt. “We zijn actueel met de administratie en weten per kwartaal hoe het is gegaan met een onderneming. Dat is ons vertrekpunt en zo kunnen we problemen tijdig signaleren en daar op inspelen. De slag van de jaarrekening naar de toekomst maak je door middel van gesprekken met de ondernemer. Dat is zo’n ontzettend belangrijk aspect in ons vak: Praten en weten waar je over praat”, aldus Van ’t Holt. “Alles is gestoeld op vertrouwen. Je hebt ontzettend veel kennis van het bedrijf, de ondernemer, zijn financiële situatie, zijn gezinssituatie, noem maar op. We zijn betrokken bij de klant en met elkaar als collega’s. We komen afspraken na en communiceren goed. Je hebt een goede relatie opgebouwd als klanten jou bellen en met jou willen praten over de financiële vraagstukken in hun bedrijf. We willen samen tot een totaaloplossing komen.”

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat bij LenS hoog in het vaandel. Langdurige relaties met klanten en eigen personeel. “We waarborgen een goede match tussen ondernemer en accountant”, aldus Mea Schutte, kantoorleider van kantoor in Hattem. “Dat komt de kennis over het bedrijf en de bijbehorende advisering ten goede. Het versterkt het vertrouwen.” LenS ziet zichzelf als een goed alternatief voor de grotere accountantskantoren. “Een veelgehoorde klacht over accountants in het algemeen is ‘we zien onze accountant nooit’. Dat doen wij dus anders. We bezoeken onze klanten, nemen contact met ze op, vragen hoe het met hen en met hun onderneming gaat. We willen dichtbij de ondernemer staan. Als het goed gaat met hen, gaat het goed met ons. Daarin willen we een meerwaarde zijn.” Een stevige balans tussen werk en privé is ontzettend belangrijk. “Anders kun je je vak niet goed uitoefenen”, zegt Logtenberg. “Ons vak is niet een kwestie van recepttrekken. Je hebt tijd nodig om vraagstukken te overdenken en rust nodig voor creatieve oplossingen.