Restaurant de Grote Wielen

In-door barbecuen bij de Grote Wielen in Leeuwarden

De karakteristieke piramide van restaurant De Grote Wielen, gelegen nabij Leeuwarden en aan de rand van het natuurgebied De Groote Wielen, is afgelopen zomer uitgebreid met een extra vleugel. De nieuwe zaal is geschikt voor diverse doeleinden zoals feesten, buffetten en vergaderingen, maar biedt ook de mogelijkheid om te in-door-barbecuen met behulp van mobiele tafelbarbecues en demontabele afzuigsystemen boven de tafels.

Multifunctioneel was restaurant de Grote Wielen al doordat het meerdere zalen heeft die geschikt zijn voor zowel feesten en recepties als vergaderingen en cursussen, en doordat het diverse arrangementen aanbiedt met buurtactiviteiten zoals, rondvaarten, kanoverhuur en paintball. Maar het restaurant breidde die multifunctionaliteit nog meer uit door afgelopen voorjaar een extra vleugel te bouwen die begin april werd geopend. De nieuwe zaal, van 160 vierkante meter bruikbare oppervlakte, biedt als dans- en feestzaal ruimte voor ongeveer 175 gasten en is door het verwijderen van de tussenwand te verbinden met het bestaande restaurant waardoor de capaciteit oploopt tot 300 gasten. In restaurantfunctie biedt de nieuwe zaal plaats aan 135 personen. Bijzonder aan de zaal is de mogelijkheid om te in-door tafelbarbecuen. Dat kon sinds april 2004 ook al wel met kleine groepen (van 6 personen tot maximaal 67 personen) in de bovenzaal van het restaurant, maar nu wordt die capaciteit dus uitgebreid. “Wegens succes”, aldus eigenaar Kees Jansma.

Uniek

Uniek aan het tafelbarbecue-concept van de Grote Wielen is volgens Jansma dat er gebruikt gemaakt wordt van mobiele tafelbarbecues en demontabele afzuigsystemen. De tafels zijn in het midden voorzien van een eigen barbecue en zijn op een gasaansluiting onder de grond aangesloten. Boven de tafels hangen afzuiginstallaties om reuk- en rookontwikkeling tegen te gaan. “Ideaal omdat op deze manier de barbecuegeur (en rook) niet in de kleren van de gasten gaat zitten en in de overige delen van het restaurant geen geur (en rook) overlast is”, aldus Jansma. Wanneer de zaal voor andere doeleinden dan tafelbarbecue gebruikt wordt, kunnen de afzuiginstallaties tegen het plafond weggewerkt worden en worden de gasaansluitingen op de grond afgedekt. “Zo blijft de zaal multifunctioneel en kan er zelfs in het ene deel van de zaal gebarbecued worden, terwijl in andere gedeeltes van de zaal bijvoorbeeld á la carte gegeten kan worden, zonder geur en rookoverlast”, vertelt Jansma. Voor een bedrag van 17,75 euro kunnen gasten onbeperkt barbecuen.

Winterse barbecue

Het in-door barbecuen maakt het barbecuen in de winter mogelijk en dat lijkt in eerste instantie erg in te druisen tegen het (stereotype) beeld van zomer, zon en barbecue, maar dat weerhoudt Jansma niet. “Het is inderdaad even een raar idee, maar dat geeft het juist ook iets extra’s. Bovendien zijn gourmetten en steengrillen echte winterse taferelen en barbecuen ligt daar behoorlijk bij in de buurt, dus waarom niet. We hebben al behoorlijk wat reserveringen voor de komende tijd en die tonen aan dat men het dus echt wel ziet zitten, zo’n winterse barbecue.”

Handwerk

Toen Jansma besloten had een nieuwe vleugel aan het pand te bouwen, wist hij in eerste instantie nog niet in detail welke invulling hij aan de zaal wilde geven. De invulling van in-door barbecue, op zich een bekend concept, leek hem wel wat, “maar ik wilde de zaal ook nog voor andere zaken kunnen gebruiken en dus niet beperkt worden door vaste barbecuetafels met vaste gasaansluitingen en bijhorende laaghangende afzuigsystemen.” Omdat deze mobiele vorm van in-door barbecuen nog niet echt bekend is in Nederland ontwikkelde en maakte zijn vader de mobiele barbecuetafels en de demontabele afzuigsystemen. “Vandaar dat niemand dit op deze manier heeft.” De nieuwe vleugel is een van de vele vernieuwingen die Jansma doorvoerde in en aan het pand sinds hij, nu negen jaar, eigenaar van de Grote Wielen is. Eerder al legde hij bijvoorbeeld een groot parkeerterrein aan en vernieuwde het toilettenblok en het interieur van het restaurant. De uitbouw zal ook niet de laatste vernieuwing zijn, als alles volgens planning verloopt tenminste. Volgend jaar wil Jansma het terras uitbreiden (van 120 naar 180 zitplaatsen) en volledig vernieuwen en hij heeft nog een bouwvergunning van de gemeente om nog verder uit te breiden.

Tekst en fotografie: Ronella Bleijenburg