GewoonCees

GewoonCees: “Gewoon, maar persoonlijk en grondig”

GewoonCees uit Dokkum is het bedrijf van Cees en Manda van der Ploeg dat in 2007 werd opgericht en zich richt op werving- en selectie en advies in de horeca. Voor elk type horecaonderneming wordt een juist personeelslid gevonden.

GewoonCees regelt voor elk type horecabedrijf al het gewenste personeel.

Al 30 jaar werkte Cees van der Ploeg in de horeca, voordat hij met partner Manda zijn eigen bedrijf GewoonCees begon. Cees werkte vooral in de keuken als chef-kok, Manda werkte in de bediening en styling. Nadat ze beiden in 2006 een grote klus van meer dan een jaar hadden afgerond in Curaçao, waar ze voor een Amerikaanse investeerder een hotel ten dele mochten inrichten naar Amerikaanse maatstaven, besloot Cees om freelance kok te worden als hij weer terug was in Nederland. “Omdat we steeds meer vraag in de markt zagen, zijn we een bureau begonnen in freelance koks, kelners en personeel in de bediening.” Maar ook daar hield het niet op. “Van steeds meer opdrachtgevers kregen we de vraag of we ook een uitzendbureau in horecapersoneel waren. We moesten zo vaak nee verkopen, dat we op een gegeven moment dachten ‘waarom ook niet?’. Nee zeggen vind je als ondernemer nooit leuk en dus zijn we hierop ingesprongen.” En dus zijn Cees en Manda sinds 2007 eigenaar van GewoonCees Horecadiensten in Dokkum. Vanuit dit bedrijf verrichten ze enerzijds werving- en selectie werkzaamheden en anderzijds adviseringstrajecten voor horecabedrijven in heel Nederland. Het werving- en selectiegedeelte is de core-business en dat pakken ze samen op. Het adviesgedeelte is iets wat Cees vooral zelf oppakt.

Intensief

Ondanks dat GewoonCees nog maar twee jaar bestaat gaat het goed met de opdrachten. “We halen meer klanten binnen dan het gemiddelde uitzendbureau in Dokkum. Sterker nog, het komt voor dat reguliere uitzendbureaus de aanvraag voor personeel van een horecaondernemer doorsturen naar ons, omdat wij beter gekwalificeerd personeel in het bestand hebben.” Dat heeft volgens Cees vooral te maken met de intensieve klantbenadering die GewoonCees erop nahoudt én de uitgebreide, maar vooral ook de lange ervaring die beiden in het horecavak hebben. “Een absoluut pluspunt. Door die ervaring weten wij heel snel met wat voor horecabedrijf wij te maken hebben, kunnen we het bedrijf snel doorgronden en inschatten welke persoon daarbij past.”

Persoonlijk

De aanpak van GewoonCees is zoals de naam het doet vermoeden gewoon, maar grondig. Horecazaken die op zoek zijn naar personeel worden bezocht en bevraagd over wat ze precies wel en juist ook niet willen als het gaat om nieuw personeel en de openstaande functie, en mensen die op zoek zijn naar werk en zich bij GewoonCees willen laten inschrijven worden bij Cees en Manda thuis op de bank ontvangen waarna een uitgebreid maar ontspannen gesprek plaatsvindt over ervaring, competenties, enthousiasme en wensen. “We merken dat veel mensen die zich willen laten inschrijven toch wel wat zenuwachtig zijn, vandaar dat we voor deze ontspannen aanpak kiezen. Zo krijgen we meer informatie boven tafel en dus een goed beeld van de persoon, waardoor we makkelijker een juiste match tussen personeel en bedrijf kunnen waarborgen.” En die juiste match, daar draait alles om in de detacheringswereld. “Als het niet klikt tussen een bedrijf en het gedetacheerde personeel, hebben wij ons werk niet goed gedaan”, stelt Cees. Vandaar dat GewoonCees heel persoonlijk te werk gaat met veel aandacht voor het bedrijf dat personeel zoekt en voor de persoon die werk zoekt. Nadat een medewerker via GewoonCees is gedetacheerd bij een horecaonderneming, belt Manda een paar dagen later altijd op om te kijken hoe het gaat en of er eventuele bijsturing nodig is. Ook wordt een kandidaat altijd gevraagd om een goed gedragsverklaring van de gemeente te verstrekken aan GewoonCees. De kosten die daarvoor worden gemaakt worden vergoed.

Freelance

GewoonCees regelt voor elk type horecabedrijf al het gewenste personeel. Van chef-kok tot nachtportier. En dat ook nog eens in verschillende gradaties. “We hebben chef-koks in onze database die op Michelin-niveau kunnen koken, maar ook die juist beter bij een wegrestaurant passen. Hetzelfde geldt voor het bedienend personeel. Kortom we hebben genoeg vakmensen in ons bestand voor elk type horecabedrijf en elk niveau.” GewoonCees is in heel Nederland actief, waarbij Cees opmerkt dat vooral in het Noorden vastpersoneel gedetacheerd wordt en in het westen juist meer met freelancers gewerkt wordt. Op den duur wil GewoonCees zich heel strak gaan richten op herintreders, omdat het vinden van goed gekwalificeerd personeel toch nog altijd erg moeilijk is en de horecamarkt in een dip zit. Inmiddels heeft GewoonCees bij 40 horecabedrijven in Nederland een enquête achtergelaten om de behoefte aan deze specifieke doelgroep te onderzoeken. “We merken dat de horecaondernemingen zichzelf proberen te redden nu het moeilijk in de markt is, maar ik verwacht dat de behoefte aan herintreders vooral vanaf 2010 sterk gaat spelen.” Daarnaast richt GewoonCees zich ook op het detacheren van personeel voor eenmalige partijen en feesten. Kortom iedereen die op zoek is naar horecapersoneel kan bij GewoonCees terecht.

Advies

Naast de werving- en selectie werkzaamheden richt Cees zich ook heel specifiek op de horeca-advisering. Vanuit die tak begeleidt hij ondernemers bij de aankoop van een onderneming of overname, neemt de routing binnen bedrijven onder de loep en probeert het rendement te verbeteren. “Elke ondernemer die langere tijd een eigen zaak heeft, krijgt te maken met bedrijfsblindheid. Daar ontkom je niet aan. Dan is het fijn om iemand een paar dagen mee te laten lopen in je bedrijf zodat hij objectief kan kijken waar verbeteringen of optimalisaties mogelijk zijn. Die persoon ben ik.” Vanaf 2007 deed Cees ondertussen leuke adviseringsopdrachten bij eetcafés, zalencentra en hotels. Bij elke klus gaat het om innovatie en eventueel ook productverbetering. Een interessante job, aldus Cees. Helemaal in combinatie met het werving- en selectie gedeelte van GewoonCees. “Het vult elkaar aan en opgedane kennis bij het een, kun je bij het ander weer gebruiken.”