afgebroken-schroef-verwijderen

Afgebroken schroef verwijderen: hoe doe ik dat?

Hoe verwijder je een afgebroken schroef? Er zijn meerdere methodes voor. Het hangt namelijk af van wat je doel is. Moet je de kop van een dolgedraaide schroef uit het hout krijgen? Of moet je een nieuwe schroef plaatsen op de plek van de afgebroken schroef? In dat geval moet namelijk het laatste deel van de schroef eruit. In het eerste geval zal een tang uitkomst bieden. Vijl eventueel met een ijzervijl platte kanten aan de kop om hem te pakken. Als je de afgebroken bout of schroef uit het materiaal moet halen, dan ben je verder van huis. Je beste kans is een schroefverwijderaarset.

Schroefverwijderaarset kopen

Je boort eerst een dun gat in de afgebroken schroef of bout, daarna pak je de bijpassende schroefverwijderaar. Je koopt altijd een schroefverwijderaarset, want je moet afhankelijk van de dikte van de schroef de juiste pakken. Zo’n set kost slechts enkele tientjes en is altijd handig om te hebben. Liever geen set kopen maar het zelf proberen? Lees verder voor tips.

kapot gedraaide schroef verwijderen

Wil je een schroef uitboren en is de kop van de schroef nog redelijk intact? Dan kun je het best proberen om deze te verwijderen met de hand. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om bijvoorbeeld een rvs schroef uitboren of een ander soort schroef. Om de afgebroken schroef te verwijderen zoek je een schroevendraaier die de meeste grip heeft. Sla met een hamer hard op de schroevendraaier, het is de bedoeling dat deze vast komt te zitten in de schroef. De schroevendraaier zit nu goed vast in de kop van de schroef. Hieronder kunt u daar meer over lezen.

Afgebroken schroef uitboren

Wanneer de kop van de afgebroken schroef is beschadigd dan kun je deze het best verwijderen met een metaalboor. Je boort de afgebroken schroef dan helemaal uit en werkt het gat vervolgens af. Bij een schroef afgebroken in hout is het gebruik van een metaalboor ook de juiste optie, je boort immers in het metaal van de schroef! Afgebroken bout uit beton verwijderen? Ook dan is een metaalboor de beste optie. Wil je een afgebroken schroef verwijderen uit plastic? Dan moet je iets voorzichtiger zijn omdat het zachter materiaal betreft. In alle gevallen kun je het beste een kleinere boor pakken en de afgebroken schroef eerst doorboren. Boor zo recht mogelijk. Zeker bij een afgebroken bout zul je anders het draad beschadigen. Komt het er echt op aan? Vraag dan een specialist of oefen eerst zelf op een andere plek.

Succes!